XL Diner – en kulturbærer for norske råvarer og lokale mattradisjoner

Mange var skeptiske da XL Diner så dagens lys for snart 24 år siden og skulle bli en klippfiskrestaurant. Men hva er vel mer naturlig enn at vi løfter frem denne lokale råvaren som har vært en bærebjelke i det sunnmørske næringslivet i flere hundre år? Nesten 98 % av all klippfisk som eksporteres fra Norge til ulike land i verden kommer fra Ålesund.

«Vi kan vel si at vi leverer så lokal mat og lokal historie som det går an her i Ålesund», forteller Roar Aarset, restaurantsjef hos XL Diner. «Ja, vi skulle nesten tilhørt en slags kulturavdeling», legger Ålesunds kjente kokk og eier Ivar Breivik til. «Vi har alltid tenkt bærekraft, brukt lokale råvarer og laget god, enkel og forståelig mat med rause porsjoner som kan glede de fleste ganer. Miljø og kultur har vært en naturlig del av dette. Jeg har med stor stolthet gått fra bord til bord og fortalt historier og snakket om klippfisk i alle disse årene», sier Aarseth.

XL Diner har hatt en fantastisk reise siden de startet i 1999. De har fremmet Ålesund både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, og bidratt til å sette byen på kartet som «klippfiskhovedstaden». Med sin egen vri på klippfisk, historiefortelling og matopplevelser har de vært i fokus hos en rekke internasjonale medier og også hatt gjesteopptredener rundt omkring i verden. «Da vi under en markedsundersøkelse for noen år siden fikk vite at XL Diner var blant de 15 største merkenavnene på Sunnmøre, felte vi en liten tåre begge to», fortsetter Breivik.

Restauranten har alltid hatt en filosofi om at maten skal være enkel å forstå, solid og smakfull, og at alle skal kunne lage rettene hjemme. Porsjonene har alltid vært generøse og de har delt ut oppskrifter til gjestene. «Når vi ser tilbake til tiden da vi startet med klippfisk, var det nesten ingen restauranter i Norge som hadde denne råvaren på menyen. I dag er bevisstheten rundt klippfisken som en lokal og nasjonal merkevare stor – noe vi ser på som svært gledelig. Kanskje kan vi en gang lage vår egen klippfiskbok, med lokale historier, bilder og klippfiskoppskrifter fra hele verden? Vi må bare finne tid», humrer Ivar, som sammen med Roar og resten av teamet hos XL-gruppen forbereder seg til en hektisk sommersesong.

Roar Aarseth og Ivar Breivik

Ønsker du å booke bord på XL Diner? Bestill her