Derfor serverer XL Diner den beste lutefisken i Ålesund

Lutefisksesongen er godt i gang hos XL Diner. Offisielt starter sesongen 1. oktober hvert år og står på menyen fram til 22. desember.

Det beste delene av den beste fisken

Lutefisken som XL Diner serverer, kommer fra Brødrene Berg på Værøy i Nord-Norge. Den er opprinnelig laget av tørrfisk av torsk som bløtes og lutes, slik at den får den karakteristiske konsistensen og smaken vi kjenner så godt.

– Brødrene Berg leverer god kvalitet som vi kan stå inne for. Vi er opptatt av at gjestene våre får den beste kvaliteten og tester alltid ut fire til fem nye leverandører av lutefisk hvert år, sier restauranteier og kokk Ivar Breivik. – Hemmeligheten for å få frem den gode smaken ligger i måten restauranten tilbereder lutefisken på. Vi bruker kun det som kalles loinsen, eller ryggstykket, som er det fineste stykket på torsken.

Lutefisk av klippfisk

Det du kanskje ikke visste, er at XL Diner også kan servere lutefisk av klippfisk. – Jeg vil anbefale å prøve ut lutefisk av klippfisk. Det smaker litt mer fisk, og personlig liker jeg denne bedre, sier Ivar.

Bestiller du lutefisk fra menyen, er det tørrfisk av torsk du får, så husk å forhåndsbestille dersom du ønsker lutefisk av klippfisk. Her bestiller du bord hos XL Diner.

Ikke for alle

Det er ikke til å stikke under en stol at lutefisk er en spesiell rett som kanskje ikke passer alle ganer.

– Vi har hatt utenlandske kunder som har forlatt restauranten fly forbanna og som har ment at lutefisken smakte som fisk kokt i såpe, ler den anerkjente kokken. – På den andre siden har vi folk som elsker retten. Noen kunder har dannet egne lutefisklag, og har vært innom i nesten 20 år for sin faste lutefiskmiddag.

Tradisjonell julerett

Lutefisk er en tradisjonell, norsk julerett, og den er dokumentert tilbake til 1500-tallet. Opprinnelsen er omdiskutert og man vet ikke sikkert når og hvorfor man begynte å lute fisken, skriver Eva Høberg i Store norske leksikon. En morsom teori går ut på at en tørrfiskhjell bygd av bjørk begynte å brenne. Man kastet på vann for å slukke brannen, og bjørkeasken ble dermed til lut. Fisken ble liggende slik en stund, før noen undersøkte om fisken likevel kunne brukes. Man fant da ut at fisken var «nydelig å spise, både for babyer og tannlause gubber».

Det viktige tilbehøret

For mange er det tilbehøret sammen med lutefisken som gjør den fantastiske smaken komplett. XL Diner serverer lutefisken med tre typer sennep, mild, grov og pulver, i tillegg til flatbrød, poteter, bacon, ertepuré, brunost, potetlefse og gulrøtter. – Noen stusser på brunosten, men det søte passer godt til alle de andre smakene. Kom og prøv ut selv, velkommen skal du være!